Jdi na obsah Jdi na menu
 

Šermíř od hlavy k patě

 

Šermíř od hlavy k patě
Šerm, ačkoli to moc lidí neví a málokdo uvěří, patří k jedněm z nejbezpečnějších sportů. Na rozdíl třeba od hokeje či jezdectví u něj nehrozí riziko závažných zranění, především díky výstroji, kterou máme k dispozici. Jenom díky ní si z tréninků těžko přinesete horší úraz než občasné modřiny (těm se ale dá vyhnout jen stěží.)
S šermířskou výstrojí (kordovou, ostatní zbraně a jejich vybavení jde trochu mimo mě) bych vás tedy ráda seznámila v tomto článku, protože si myslím, že je to dost důležitá součást našeho sportu. Vezměme si tedy takového šermíře pěkně od hlavy k patě!
 

fencer.jpg

 
 
Šermířská maska
Kukla, helma, tak všelijak jí lidé říkají. Ano, vypadá jako včelařská kukla a plní částečně poslání helmy. Odborně se ale nazývá šermířskou maskou. Předem upozorňuji, že se jedná o opravdu důležitou část výstroje a na planš byste mě bez ní nedostali. Šerm bez masky je asi jako seskok s padákem bez padáku. Neexistuje. Ani náhodou.
Chrání hlavu a krk. Její kovový výplet je velice pevný a bývá testovaný na udržení nárazu až 1600 Newtonů – takovou normu stanovuje FIE (Federation International d´Escrime – Světová Šermířská Federace). Jsou samozřejmě i méně pevné (levnější) masky, pouze tréninkové, jejichž výdrž bývá tuším pouze 800 N. Myslím si ale, že v tomto případě se vyplatí investovat přímo do té pevnější.
Kolik tedy taková věc stojí? Nejlevnější novou masku (800 N) seženete okolo takových 1500 Kč, 1600 N klidně i přes 3000 Kč. Jsou to hrozné sumy, naštěstí však v klubech obvykle funguje cosi jako bazar, kde se trochu či více „jeté“ vybavení dá sehnat mnohem levněji. Já jsem takto získala svou masku (pravda, působila poněkud ošuntěle a bylo potřeba si trochu pohrát s olepem okolo výpletu) asi za 1000 Kč. Estetiku neřeším a slouží.

maska.jpg

Plastron
Dalším chráničem je plastron. Jde o hrudní chránič, jakousi plastovou podprsenku, která je pro dívky povinná. Myslím že existují i chlapecké, ale ti ho nutně mít nemusí, dokonce neznám nikoho, kdo by jej nosil.
Navléká se přímo na tričko, pod veškerou další výstroj. Bývá z pevného ohebnějšího plastu a uprostřed mívá dírky pro odvod potu. Obléká se jako podprsenka, tedy má pružné popruhy okolo ramen a obepíná tělo.
Nový se pořizuje okolo dvou tří set, použitý počítám okolo stovky. Já svůj dostala s tím, že jsem musela vyměnit veškeré zpuchřelé popruhy. Ale taky – slouží jako nový, žádný problém.
Mimochodem – je to také dost důležitý chránič. Na závodech dokonce mají rozhodčí právo dívkám na hrudník poklepat, aby se přesvědčili, zda jej skutečně mají :)

hrudnik.jpg 

Podvestička
Na plastron oblékáme podvestičku. Je to takový obleček ušitý z velmi pevného neprůstřelného materiálu – kevlaru či hedvábí. Většinou má pouze jeden rukávek (krátký), chránící vaši ozbrojenou ruku. Zapíná se obvykle u krku (takový límeček chránící krk) a na boku, kde je přezka.
Toto je popis mé podvestičky a předpokládám, že ostatní to mají podobně, i když typů je fakt požehaně.
Novou podvestičku seženeme okolo 1000 – 1500 Kč, použitá bude jistě o dost levnější, ale zkušenost s tím nemám.

vesticka.jpg

Dres
Upřímně řečeno – nevím, jak to co nejodborněji nazvat. Každopádně myslím takový ten bílý svršek, při šermu viditelný pouze u kordistů (fleretisté a šavlisté mají na dresu ještě vodivou vestu). V obchodech tomu říkají dres, u nás se ujalo označení bundička, i když to rozhodně správně není. Tedy, tato část výstroje je velmi zajímavá. Zapíná se na šikmý zip, u krku na sucháč. V rozkroku je cíp, z nějž se táhne tkaloun, který se připíná zezadu, to proto, aby bundička držela na svém místě a neklouzala. Zezadu po straně je pevně přišité malé očko, do kterého se karabinou připojuje šňůra.
Je také vyrobena z kevlaru a rukáv ozbrojené ruky je zdvojený – proto je důležité při nákupu uvést, zda jste pravák, nebo levák.
Náklady se zase liší v závislosti na provedení. Prodávají se různé spaciální odlehčené verze, ale hlavně máme zase dva typy co se týká zátěže – 350 Newtonů a 800 Newtonů. Na domácí soutěže stačí nižší zátěž, na mezinárodní je potřeba mít vyšší. Tedy levnější typy se prodávají cca od 1500 Kč, dražší okolo 3500 i výš.

bluza.jpg

Kalhoty
Téměř vše, co jsem již řekla o dresu, platí i o šermířských kalhotách. Zapínají se na zip a na suchý zip a na těle drží pomocí kšand. Sahají pouze po kolena, kde jsou ukončeny pevnou gumou. Nohavice na straně, kterou šermujete, je vyztužená o něco víc a co se týká materiálu a ceny, platí to samé co u dresu.
Na zadku mívají malou kapsičku, kam se ukládá konec osobní šňůry mezi souboji, aby se necourala po zemi.

kalhoty.jpg

 
Šermířské podkolenky
Jak jsem již řekla, šermířské kalhoty sahají pouze po kolena, to proto, aby nebránily pohybům v kolenou. Holeně a lýtka chrání šermířské podkolenky. Bývají z bavlny a holeň je vyztužená. 
Někdo šermuje i bez nich, ale já to dělám dost nerada, i když v nich může být docela horko.

stockings.jpg

 
 
 Šermířská rukavice
Rukavice, kterou nosí šermíři na ozbrojené ruce. Zapíná se na suchý zip po celé délce manžety a bývá zhotovena z kůže či pevné látky. Těsně u ruky bývá škvíra, kudy se provléká osobní šňůra.
 Její cena se pohybuje v rozmezí od 150 do cca 500 Kč, opět jde o kvalitu a uživatelský komfort.
 
rukavice.jpg
 
Co se bot šermířských týká, i ty existují, ale stačí klidně i obyčejné sálovky, jen musíte počítat s tím, že je dost rychle prošermujete, čili totálně zlikviduje.
Vybavení lze sehnat u nás tuším na dvou e-shopech, s oběma mám pozitivní zkušenost. Jsou to, a teď to prosím neberte jako reklamu, tyto:
 
Tak, jestli jste to dočetli až sem, pak gratuluji :)
Vyloupl se z toho trochu delší článek, než jsem původně zamýšlela, tak doufám, že jsem vás neunudila k smrti. Obrázky dodám časem, aby to bylo trochu názornější a atraktivnější.
Sportu zdar ;)
M.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář